cvs_centar za vizualne studije www.vizualni-studiji.com
 

projekti: Vizualna kultura i novi mediji

Biografije autorâ

Tomislav Medak je filozof s posebnim interesom za političku filozofiju, medijsku teoriju i estetiku. Koordinator je teorijskog programa i izdavačkih aktivnosti u Multimedijalnom institutu u Zagrebu. Zagovornik je slobodnog softvera i slobodne kulture. Voditelj je hrvatskog projekta lokalizacije Creative Commons licenci i član upravnog odbora međunarodne organizacije za digitalna javna dobra iCommons. Aktivist je inicijative Pravo na grad. Član je kazališne skupine BADco.

Ivica Mitrović predaje na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Doktorirao je 2010. s temom posvećenom  odnosu čovjeka i računala (Human Computer Interface). Njegovo istraživački interes leži na području interaktivnih medija i dizajna interakcija. Više ovdje.    

Katarina Peović Vuković je 1999. diplomirala komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2004. je magistrirala s temom «Književnost i tehnologija novih medija», a 2010. na istom je fakultetu obranila doktorsku disertaciju "Novomedijska pismenost: Perspektive digitalne i mrežne tekstualnosti i društvenosti". Od 2004. znanstvena je novakinja na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, a od 2005. predaje na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Više ovdje.

Ognjen Strpić je zaposlen kao urednik u Nakladi Jesenski i Turk gdje, pored ostalih izdanja, uređuje Biblioteku 42, kao i niz „Popularna kultura i filozofija“. Radio je kao radijski novinar, prevoditelj, urednik i pisac, te televizijski scenarist, urednik i asistent režije. Na Trećem programu Hrvatskog radija uredio je niz emisija s područja medijske teorije, političke filozofije i spoznajne teorije. Odabrani tekstovi objavljeni su kao tematski blokovi u časopisima Treći program (55-56/1999, 57/2000) i Libra Libera (11/2002, 12/2003).Više ovdje.

Aleksandra Uzelac je 1993. diplomirala informatičke znanosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu je 2003. i doktorirala. Od 1993. je zaposlena na Institutu za međunarodne odnose u Zagrebu. Njezin istraživački interes obuhvaća utjecaj informatičke tehnologije na kulturu i organizaciju znanja, pitanje javne domene i kulturne baštine, kulturnog menadžmenta i kulturne suradnje. Više ovdje.

Saša Vojković predaje na Odsjeku za kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Diplomirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Magistrirala je filmske studije na Amsterdamskom sveučilištu, gdje je 2001. i doktorirala. Kao znanstvena novakinja predavala je na Odsjeku za filmske studije, komparativnu književnost i europske studije Amsterdamskog sveučilišta. Dobitnica je postdoktorske stipendije od strane Odsjeka humanističkih znanosti na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Hong Kongu.  Više ovdje.

Klaudio Štefančić je 1995. diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2001. je voditelj Galerije Galženica u Velikoj Gorici gdje veliku pažnju posvećuje novomedijskoj umjetnosti, Internetu i tehnologiji u korelaciji s novim umjetničkim praksama. Piše i objavljuje tekstove s područja kritike i teorije umjetnosti, odnosno književnosti u "Životu umjetnosti", "Konturi", "Zarezu", "Umjetnosti riječi" i na III. programu Hrvatskog radija. Predaje suvremenu i medijsku umjetnost na „Kustoskoj platformi“ i na  Kulturpunktovoj i Booksinoj novinarskoj školi. Više ovdje.